In ciuda faptului ca multe persoane considera ca ochelarii de soare sunt utili doar pentru vara, ei reprezinta o necesitate chiar si iarna. Acestia nu sunt un moft in cea de-a doua parte a anului, ci sunt recomandati mai ales atunci cand temperaturile sunt scazute.

Cele mai des intalnite afectiuni oculare care apar in sezonul rece sunt datorate virozelor respiratorii. Aceste raceli duc la secretia abundenta a glandelor lacrimale si provoaca dureri la nivelul globilor oculari.

De asemenea, atat razele UV care sunt reflectate de zapada, cat si vantul pot provoca oftalmia de zapada, care se manifesta prin inrosirea conjunctivei, acumulari locale de lichide, lacrimarea abundenta si senzatia de nisip in ochi. Zapada reflecta 85% din razele UV, proportie care creste cu 10% la fiecare 1000m inaltime.

Totodata, temperaturile foarte scazute si gerul pot duce la inghetarea secretiilor lacrimale, in timp ce vantul poate duce la evaporarea secretiilor lacrimale si senzatia de ochi uscati.

Problemele mentionate mai sus apar mai ales in randul persoanelor cu o sensibilitate crescuta la nivelul ochilor, dar si la acele persoane care practica sporturi de iarna la altitudini mari, in conditii de soare puternic fara ochelari de protectie UV. Aceste probleme se manifesta adesea prin nevoia excesiva de a clipi, lacrimare, tolerare redusa la lumina puternica si ochi inflamati.

Iarna, este indicat sa purtati ochelari de soare cu protectie UV, pentru a evita inghetarea secretilor lacrimale, evaporarea lacrimilor sau senzatia de ochi uscati. Acesti ochelari sunt recomandati pentru toate persoanele cu sensibilitate mare la lumina naturala, si mai ales soferilor deoarece elimina efectul de stralucire, micsoreaza contrastul si sunt foarte usor de folosit.

De asemenea, ochelarii de soare sunt indicati chiar si atunci cand vremea de afara este innorata, cei mai vizati fiind in acest caz alpinistii si cei care schiaza la altitudini inalte, dar si persoanele cu ochii verzi si albastri (acestia au ochii mult mai sensibili la temperaturile scazute). Intrucat copiii sunt si ei sensibili, nu trebuie neglijati nici ei din acest punct de vedere.

Indiferent despre cine este vorba, este recomandata o consultatie oftalmologica pentru a alege cea mai potrivita pereche de ochelari pentru fiecare persoana in parte, care sa va protejeze ochii corespunzator in sezonul rece.